Ontwikkel jezelf met Flexitalent

En verover je droombaan!

Ontwikkel jezelf en verover je droombaan!

Bij Flexitalent staat persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel. Waar de meeste van ons een droombaan voor ogen hebben, kiezen ook vele van jullie voor plezier en een leuke baan. Zowel een droombaan als plezier in het werk zijn van groot belang en een mooi uitgangspunt om naar toe te werken. In de zoektocht naar jullie droombaan of om het plezier in je werk terug te krijgen is het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen en daar komen wij aan te pas. Wij helpen jullie graag! Op deze pagina vind je tips om jezelf nog meer te ontwikkelen en daardoor kan jij uiteindelijk die droombaan binnenhalen of juist het plezier in je werk terug krijgen.

Maar voordat wij jou gaan meenemen naar een aantal handige tips, willen wij eerst iets belangrijks met je mededelen. Natuurlijk vinden wij het belangrijk dat iedereen zijn droombaan vindt, maar het allerbelangrijkste vinden wij dat jij iedere ochtend wakker wordt en zin hebt om naar je werk te gaan. Om hiervoor te zorgen gaan wij voor jou aan de slag! Wij zorgen voor De Ultieme Match, want voor ons is niks belangrijker dan dat jij het naar je zin hebt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat als jij met plezier naar je werk gaat, je veel meer leert en jezelf zo automatisch ontwikkeld in hetgeen wat je leuk vindt!

Wij van Flexitalent staan voor vertrouwen, niks is te gek en alles is bespreekbaar. Dat is een boodschap die je goed moet onthouden. Wanneer je een vraag hebt over iets, maakt niet uit over wat, stel hem en wij helpen je verder. Want zo zorgen wij ervoor dat je jezelf verder kan ontwikkelen en een volgende stap kan maken in je carrière.

Let op! Dit is wat ons anders maakt dan alle andere uitzendbureau’s: “Persoonlijke ontwikkeling”. De persoonlijke ontwikkeling gaat bij Flexitalent nog een stapje verder. Wij bieden namelijk ook persoonlijke cursussen aan. Wanneer jij aan de slag gaat in een branche waar je nog niet over veel kennis beschikt, helpen wij je met bepaalde certificaten en opfriscursussen. Ook helpen wij je bij het hele sollicitatieproces, zie sollicitatietips! Daarnaast zullen wij je ook helpen met het behalen van bepaalde rijbewijzen voor een specifiek vakgebied. Of als je uit het buitenland komt en je wilt jezelf graag ontwikkelen in de Nederlandse taal, ook dan helpen wij jou daar graag bij!

Hieronder staan een aantal tips om jezelf verder te ontwikkelen. Toch iets niet helemaal duidelijk of heb je een vraag ergens anders over? Neem contact op met ons en wij helpen je direct verder! 

Sollicitatietips: Dat helpt je verder

Heb jij je droombaan gevonden? Wij helpen je om deze droom werkelijkheid te laten worden door middel van de volgende sollicitatietips. Alvast veel succes!

Een sollicitatiebrief schrijven kan lastig zijn. Misschien heb je dit nog nooit gedaan of wordt je nooit uitgenodigd voor een gesprek. Lees in beide gevallen de 10 tips voor een sollicitatiebrief die wij hier geven eens goed door. Hiermee vergeet je niets en maak je meer kans om op gesprek te mogen komen.

 

  1. Lees de vacaturetekst goed door en noteer alle functie-eisen

Lees de tekst van de vacature nog eens goed door. Noteer vervolgens de drie belangrijkste eisen en kenmerken. Laat deze drie terugkomen in je brief en zet de rest in je cv. Sluit aan bij de bewoording van de vacature. Hiermee laat je zien dat je de werkgever echt begrijpt.

  1. Gebruik korte zinnen

Maak gebruik van korte zinnen. Lange zinnen zijn namelijk lastiger om te lezen. Natuurlijk mag je best eens een wat langere zin opschrijven, maar laat deze volgen door een kortere zin. Zorg daarnaast ook dat je geen lastige zinsconstructies gebruikt. Eén bijzin is maximaal.

  1. Maak je brief geen herhaling van je cv

Maak je brief geen herhaling van je cv. Natuurlijk mag je wel even kort iets uit je cv noemen wat belangrijk is voor de functie. Richt je sollicitatiebrief vooral op het ‘waarom’. Waarom heb je die opleiding gedaan en waarom ben je bij dat bedrijf gaan werken? Spits je verhaal toe op de werkgever en vertel waarom je dáár wilt werken.

  1. Adresseer aan de juiste contactpersoon

Geachte heer/mevrouw is een beetje een achterhaalde aanhef voor een sollicitatiebrief. Richt je echt tot de contactpersoon die jouw brief krijgt. Staat er in de vacature niet wie dit is? Neem dan contact op met de werkgever om de naam van de contactpersoon te achterhalen. Als extra voordeel bestaat nu de kans dat jouw naam herkent wordt door de werkgever als deze je brief leest.

  1. Maak een sollicitatiebrief op maat

Ook als je meerdere sollicitaties verstuurt, moet je zorgen dat elke brief maatwerk is. Iedere werkgever is namelijk weer anders . Ga er vanuit dat werkgevers al genoeg standaard brieven krijgen. Een sollicitatiebrief op maat valt daardoor juist meer op. Onderzoek de baan en de organisatie en zorg ervoor dat de werkgever die belangstelling terugziet in je brief.

  1. Noem alleen ervaring die betrekking heeft op deze functie

Stel dat je solliciteert op de functie van secretaresse. Dan zijn je ervaring als postbode en vakkenvuller niet relevant voor deze vacature. Ervaring als notulist is dan wél relevant.

  1. Vertel duidelijk waarom jij goed past bij die functie

Uit de sollicitatiebrief moet duidelijk blijken waarom jij de juiste persoon voor de functie bent. Toon dus aan met concrete bewijzen dat jij voldoet aan de eisen. Het eerste punt van de 10 tips voor een sollicitatiebrief sluit hier bijvoorbeeld mooi bij aan. Maak dus gebruik van die drie kenmerken die je uit de vacature gehaald hebt. Je kunt ook een voorbeeld uit de praktijk noemen.

  1. Vertel waarom je enthousiast bent over deze baan, bij deze werkgever

Laat de werkgever duidelijk merken dat je enthousiast bent over deze baan. Probeer je antwoorden goed te beargumenteren. Solliciteer je naar een baan in de zorg? Vertel dan bijvoorbeeld ook dat je al jaren vrijwilligerswerk doet bij een zorginstelling. Toon daarnaast je belangstelling en enthousiasme voor het bedrijf of de organisatie. Kijk natuurlijk wel uit dat je niet overdreven overkomt.

  1. Volg de instructies

Lees de vacature goed door. Via welk kanaal word je gevraagd te solliciteren? Is dit via een sollicitatieformulier, via een e-mail of door middel van een sollicitatiebrief per post? Houd je aan deze instructies.

  1. Controleer op taal- en spelfouten

Gebruik tijdens het schrijven de spelcheckfunctie van je tekstprogramma. Bekijk je brief zelf ook nog eens om gemiste spelfouten te ontdekken. Lees vervolgens je brief helemaal hardop voor! Hiermee ontdek je foutjes in de zinsopbouw die een spelcheckprogramma niet controleert. Vraag voor de zekerheid iemand die goed is in taal, om jouw brief nog eens extra te controleren.

Op zoek naar werk? Dan heb je één ding zeker nodig: een cv. In je cv zet je je werkervaring en diploma’s op een rij. Samen met persoonlijke informatie, zoals hobby’s en skills.

Een recruiter werpt vaak een snelle blik op je cv, voordat hij je sollicitatiebrief leest. Het doel van een cv is dus om een werkgever snel een goed overzicht te geven over wat jij allemaal in je mars hebt. Heb jij het juiste diploma voor een job? Of de vereiste werkervaring? Past jouw profiel bij de kandidaat die zij zoeken? Een recruiter leest het allemaal af van jouw cv.

 

  1. Houd het simpel

Een cv is niets anders dan een korte schets van je opleiding, werkervaring en je interesses. Gebruik het om je sterke punten te benadrukken zonder al te veel bijzaken te noemen. Je kunt een werkgever altijd nog gedetailleerde informatie geven als je eenmaal voor een gesprek bent uitgenodigd.

  1. Prestaties voorop

Gebruik actieve werkwoordsvormen, zoals: ik voltooide, vormde, regelde, verwierf, was verantwoordelijk voor, gaf leiding aan. Gebruik aandachtstreepjes om jouw belangrijkste wapenfeiten te onderstrepen. Wijd geen ellenlange zinnen aan eerdere functies.

  1. Gebruik een omgekeerde chronologie

Begin met je huidige baan en werk terug in de tijd. Vermeld de naam en het land van je werkgever, met begin- en einddatum, je precieze functie met een korte beschrijving en je prestaties. Als je voor het eerst solliciteert, schrijf dan elke relevante werkervaring op, betaald of onbetaald.

  1. Stem je cv af op het bedrijf

Werkgevers krijgen stapels post onder ogen. Dus als je naar ict banen solliciteert, let er dan op dat je dat aspect in al je vorige banen zo veel mogelijk naar voren brengt.

  1. Wees eerlijk

Liegen in je cv is zowel tijdverspilling voor jezelf als voor je mogelijke werkgever. Probeer bijvoorbeeld geen ‘gaten’ in je cv te dichten. Zes maanden extra aan een bepaalde baan plakken lijkt misschien een goed idee, maar als je betrapt wordt, krijg je de baan zeker niet. Maar wees ook niet te bescheiden. Als je denkt dat de drie zomers die je voor een liefdadigheidsinstelling in Frankrijk hebt gewerkt, aantonen dat je het land en de cultuur kent, schrijf dat dan op.

  1. Activiteiten tijdens je opleiding

Als je minder dan twee jaar aan het werk bent, besteed dan ook aandacht aan je prestaties naast je opleiding. Leider van het discussieteam, voorzitter van de voetbalvereniging, secretaris van de feestcommissie, vertegenwoordiger van de studentenvakbond. Maar ook als je bijbanen hebt, zoals barman of taxichauffeur. Op die manier toon je dat je enthousiast bent, iemand die initiatief durft te nemen.

  1. Maak een duidelijk en overzichtelijk cv

Zorg voor een verzorgd en leesbaar cv. De toekomstige werkgever moet de belangrijke informatie snel kunnen vinden. Aandachtstreepjes kunnen helpen bij het opsommen van prestaties waarover tijdens een gesprek kan worden doorgepraat. Als je eventuele werkgever veel moeite moet doen om je cv te lezen, verliest hij snel zijn belangstelling.

  1. Spelling

Typefouten en grammaticale slordigheden doen het cv vaak rechtstreeks in de prullenbak belanden. Geen enkele werkgever neemt graag iemand in dienst die niet eens zijn eigen werk kan controleren. Vertrouw niet op de spellingscontrole van de pc om fouten op te sporen. Lees je cv nauwkeurig door als je denkt dat het af is.

  1. Twee paar ogen

Een frisse kijk van een goede vriend(in) is nuttig om fouten op te sporen of tips te krijgen. Laat je cv nalezen als je denkt dat het af is. Na drie of vier keer lezen en bijschaven is het lastig om nog objectief naar je cv te kijken. Met andere woorden, bepaalde fouten of onregelmatigheden vallen je niet meer op. Het is goed om er ook iemand anders naar te laten kijken. Probeer nooit je cv in één keer af te maken. Laat het altijd een paar dagen liggen en lees het vervolgens nog eens goed door voor je het verstuurt.

  1. Referenties

Als je goede referenties hebt, vermeld die dan zeker in je cv. Benader referenten echter wel eerst voor je hun naam gebruikt. Niets is erger dan naar iemand te verwijzen die van niets weet of die je misschien niet eens mag. Vraag dus ook altijd welk beeld de referent van jou zal schetsen en neem alleen de positieve referenten op. Je kunt het best je huidige werkgever of een professor / docent van opleiding benaderen. Iemand die weet hoe je in een bepaalde werkomgeving functioneert. 

Een eerste indruk maak je maar een keer! Zorg dat deze dus positief is. De basiszaken zijn van belang om een goede eerste indruk neer te zetten. Daarna komen andere zaken aan de orde welke iets lastiger uit te voeren zijn zoals: actief luisteren, oogcontact maken en goed vragen stellen (interesse tonen).

 

Onze top 10 tips voor een goede eerste indruk tijdens je sollicitatiegesprek:

  1. Kom op tijd

Goed uit te voeren. Maar vaak gaat de tijd snel en opeens heb je stress. Zeer ongemakkelijk als je zwetend binnenkomt omdat je moest rennen voor de trein.

  1. Kleed je passend

Advocatenkantoor is heel anders dan een startup. Kleed je passend. Weet je de dresscode (cultuur niet)? Dan is de regel: kleed je altijd netjes (jasje dasje).

  1. Een verzorgd uiterlijk

Zou bij puntje 2 kunnen horen maar is net wat anders. Een pak aan en niet geschoren? Is nog steeds een min-etje achter je naam.

  1. De kracht van de glimlach

Wetenschappelijke studies naar de effecten van de glimlach:

72% zien anderen die vaak lachen als zelfverzekerd en succesvol
86% van de mensen praten sneller tegen een vreemde wanner deze lacht.
Mensen die veel lachen promoveren gemiddeld 12% sneller.

De kern is dat een glimlach een positieve werking heeft wanneer deze oprecht is. Let op: echt is. Dus probeer het niet teveel te faken of te overdrijven, dit werkt vaak weer averechts.

  1. Een goede handdruk

Lijkt zo simpel maar je kan best wat aflezen aan een handdruk. Een aantal tips voor een goede indruk:

Tip 1: handoriëntatie
De beste manier is je hand recht uitsteken met aangesloten vingers. Niet: een open of gesloten hand uitsteken.

Tip 2: knijpkracht
Geef vijf mensen een hand en ze knijpen allemaal anders. Het is de kunst je knijpkracht af te stemmen op de persoon voor je. Bij een beer van een kerel knijp je steviger en bij een klein (oud) vrouwtje wat zachter.

Tip 3: knijpduur
Als je te kort knijpt, kan dat een nerveuze en contactschuwe indruk maken. Als je te lang vasthoudt, kan dat dominant overkomen. Ook hier geldt weer dat de beste knijpduur in balans is met de ander.

  1. Maak oogcontact

Bij de eerste kennismaking houd voortdurend oogcontact tijdens deze kennismakingsfase met je gesprekspartner. Als je dit niet doet dan kun je onzeker, oneerlijk of zelfs arrogant overkomen.

  1. Toon belangstelling in de persoon (interviewer)

Hoe lang werkt u zelf al hier?
Hoe zou u zelf de cultuur binnen de organisatie omschrijven?
Stel ik heb net samen met u mijn arbeidscontract getekend, wat zijn de twee belangrijkste tips die u mij zou geven?

  1. Luister actief

Gekruiste armen geven een gesloten indruk. Daarom worden gekruiste armen vaak als een symbool van onzekerheid, onbetrouwbaarheid of een gebrek aan interesse geïnterpreteerd. Dit wil je uiteraard vermijden.

Creëer een open houding en kijk de persoon aan (oogcontact) als hij of zij een vraag stelt of iets aan het vertellen is. Knik af en toe ‘ja’ als een bevestiging dat je de andere persoon je begrijpt en dus actief luistert. Maak eventueel notities (van belangrijke punten of zaken waar je na een uitleg een vraag over wil stellen).

  1. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je alles weet over de organisatie, de gespekspartner en de functie. Klinkt simpel en logisch. In praktijk wordt dit niet of slecht gedaan. Dus profiteer van dit gegeven en bereid je voor.

  1. Wees positief

Praat niet negatief over een vorige werkgever. Straal positiviteit uit en spreek dit ook uit.

Kantoor

Lindtsedijk 20 (H)
3336 LE Zwijndrecht

Contact

E-mail: info@flexitalent.nl
Kantoor: (078) 303 64 80
WhatsApp: 06-38377180

BTW-nummer: NL864710975B01
KvK nummer: 88611833