Op zoek naar werk? Dan heb je één ding zeker nodig: een cv. In je cv zet je je werkervaring en diploma’s op een rij. Samen met persoonlijke informatie, zoals hobby’s en skills.

Een recruiter werpt vaak een snelle blik op je cv, voordat hij je sollicitatiebrief leest. Het doel van een cv is dus om een werkgever snel een goed overzicht te geven over wat jij allemaal in je mars hebt. Heb jij het juiste diploma voor een job? Of de vereiste werkervaring? Past jouw profiel bij de kandidaat die zij zoeken? Een recruiter leest het allemaal af van jouw cv.

 

  1. Houd het simpel

Een cv is niets anders dan een korte schets van je opleiding, werkervaring en je interesses. Gebruik het om je sterke punten te benadrukken zonder al te veel bijzaken te noemen. Je kunt een werkgever altijd nog gedetailleerde informatie geven als je eenmaal voor een gesprek bent uitgenodigd.

  1. Prestaties voorop

Gebruik actieve werkwoordsvormen, zoals: ik voltooide, vormde, regelde, verwierf, was verantwoordelijk voor, gaf leiding aan. Gebruik aandachtstreepjes om jouw belangrijkste wapenfeiten te onderstrepen. Wijd geen ellenlange zinnen aan eerdere functies.

  1. Gebruik een omgekeerde chronologie

Begin met je huidige baan en werk terug in de tijd. Vermeld de naam en het land van je werkgever, met begin- en einddatum, je precieze functie met een korte beschrijving en je prestaties. Als je voor het eerst solliciteert, schrijf dan elke relevante werkervaring op, betaald of onbetaald.

  1. Stem je cv af op het bedrijf

Werkgevers krijgen stapels post onder ogen. Dus als je naar ict banen solliciteert, let er dan op dat je dat aspect in al je vorige banen zo veel mogelijk naar voren brengt.

  1. Wees eerlijk

Liegen in je cv is zowel tijdverspilling voor jezelf als voor je mogelijke werkgever. Probeer bijvoorbeeld geen ‘gaten’ in je cv te dichten. Zes maanden extra aan een bepaalde baan plakken lijkt misschien een goed idee, maar als je betrapt wordt, krijg je de baan zeker niet. Maar wees ook niet te bescheiden. Als je denkt dat de drie zomers die je voor een liefdadigheidsinstelling in Frankrijk hebt gewerkt, aantonen dat je het land en de cultuur kent, schrijf dat dan op.

  1. Activiteiten tijdens je opleiding

Als je minder dan twee jaar aan het werk bent, besteed dan ook aandacht aan je prestaties naast je opleiding. Leider van het discussieteam, voorzitter van de voetbalvereniging, secretaris van de feestcommissie, vertegenwoordiger van de studentenvakbond. Maar ook als je bijbanen hebt, zoals barman of taxichauffeur. Op die manier toon je dat je enthousiast bent, iemand die initiatief durft te nemen.

  1. Maak een duidelijk en overzichtelijk cv

Zorg voor een verzorgd en leesbaar cv. De toekomstige werkgever moet de belangrijke informatie snel kunnen vinden. Aandachtstreepjes kunnen helpen bij het opsommen van prestaties waarover tijdens een gesprek kan worden doorgepraat. Als je eventuele werkgever veel moeite moet doen om je cv te lezen, verliest hij snel zijn belangstelling.

  1. Spelling

Typefouten en grammaticale slordigheden doen het cv vaak rechtstreeks in de prullenbak belanden. Geen enkele werkgever neemt graag iemand in dienst die niet eens zijn eigen werk kan controleren. Vertrouw niet op de spellingscontrole van de pc om fouten op te sporen. Lees je cv nauwkeurig door als je denkt dat het af is.

  1. Twee paar ogen

Een frisse kijk van een goede vriend(in) is nuttig om fouten op te sporen of tips te krijgen. Laat je cv nalezen als je denkt dat het af is. Na drie of vier keer lezen en bijschaven is het lastig om nog objectief naar je cv te kijken. Met andere woorden, bepaalde fouten of onregelmatigheden vallen je niet meer op. Het is goed om er ook iemand anders naar te laten kijken. Probeer nooit je cv in één keer af te maken. Laat het altijd een paar dagen liggen en lees het vervolgens nog eens goed door voor je het verstuurt.

  1. Referenties

Als je goede referenties hebt, vermeld die dan zeker in je cv. Benader referenten echter wel eerst voor je hun naam gebruikt. Niets is erger dan naar iemand te verwijzen die van niets weet of die je misschien niet eens mag. Vraag dus ook altijd welk beeld de referent van jou zal schetsen en neem alleen de positieve referenten op. Je kunt het best je huidige werkgever of een professor / docent van opleiding benaderen. Iemand die weet hoe je in een bepaalde werkomgeving functioneert.